z eno skodelico jagod ali ananasa ali srednje veliko pomarančo zadostimo dnevnim potrebam po vitaminu C. Kadilci imajo višje potrebe po vitaminu C (približno za polovico pomaranče ali skodelico blitve na dan)?
je poleg sadja (papaja, jagode, pomaranče, ananas, kivi, melona, pomaranče, limone, maline) odličen vir vitamina C tudi zelenjava (brokoli, brstični ohrovt, cvetača, ohrovt, zelje, kitajsko zelje, blitva, špinača, paradižnik, peteršilj)?
je vitamin C občutljiv na temeraturo, prisotnost kisika in skladiščenje? Vsebnost vitamina C začne padati takoj, ko sadež ali zelenjavo naberemo. Zamrznjeno zelje na primer v enem letu izgubi 50 % vitamina C, konzerviranje povzroči do 85 % izgube vitamina C. Pri termični obdelavi je pomemben način in čas obdelave. Priporoča se kuhanje zelenjave v sopari za 5 min ali uživanje surove zelenjave.
vitamin C prispeva k zmanjšanju tveganja za pojav pomanjkanja železa v organizmu (anemija), saj omogoča boljšo absorbcijo železa (predvsem železa, ki ga zaužijemo s hrano rastlinskega izvora)? Priporočilo: Špinača, blitva, kurkuma, sojina zrna, leča so bogat vir železa. Ob zaužitju naštetih živil si privoščite pomarančo, kivi ali katerokoli živilo bogato z vitaminom C. S tem boste prispevali k večji absorbciji železa za potrebe organizma.