Menu

Ali ste vedeli, da

Sladkorji

z 1 l ledenega čaja zaužijemo okrog 22 žličk sladkorja?

se sladkorji med seboj ločijo tudi po intenzivnosti sladkobe? Najslajša je fruktoza.

uživanje fruktoze kot nadomestka namiznega sladkorja nad 25 % dnevnega energijskega vnosa poveča tveganje za nastanek dislipidemije, povečuje odpornost na inzulin in poveča visceralno kopičenje maščob?

Hidracija

ledvica dnevno prefiltrirajo okrog 180 l krvi, od tega se le okrog 2 l izloči v obliki seča?

človek lahko brez hrane preživi tudi do nekaj mesecev, brez vode pa le 5 do 10 dni?

izguba 20 % telesne vode pomeni smrt?

raziskave kažejo, da zmerna dehidracija (približno 2 %) vpliva na kognitivne procese. Zmanjša se učinkovitost pri reševanju mentalnih nalog, ki zahtevajo pozornost in takojšnjo sposobnost pomnjenja.

človek v organizmu nima zalog vode, izločeno vodo moramo konstantno nadomeščati?

se, pri izgubi 2 % telesne mase, na račun vode (dehidracija), zaradi intenzivne telesne aktivnosti, fizična in psihična sposobnost športnika zmanjša za 20 %?

Povišan krvni tlak

predstavljajo bolezni srca in ožilja, med katere uvrščamo tudi povišan krvni tlak, 38 % vzrokov vseh smrti?

letno umre za posledicami povišanega krvnega tlaka 2.400 – 4.500 Slovencev?

je vnos joda močno pogojen z vnosom soli. Pravilnik o kakovosti soli določa, da mora biti vsaki jedilni soli dodan jod z namenom preprečevanja golšavosti in bolezenskih stanj pogojenih z nepravilnim delovanjem ščitnice.

Slovenci v povprečju zaužijemo 140 % soli več od za zdravje še sprejemljivega dnevnega vnosa (5g/dan)?

Energijska hranila - Ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe

se pri segrevanju maščob nad 200 ℃ tvori rakotvorna snov akrolein?

imajo nasičene maščobe višje tališče (maslo, mast) kot nenasičene maščobe (rastlinska olja) in so zato težje prebavljive?

s pogostejšo menjavo mesa klavnih živali z ribjim mesom omejimo vnos škodljivih nasičenih maščob, ki predstavljajo tveganje za nekatera srčno žilna obolenja, hkrati pa povečamo vnos dobrih ω-3 maščob, ki preventivno delujejo na srčno žilni sistem?

zdravju škodljive transmaščobne kisline najdemo v manjšem deležu tudi v živilih živalskega izvora?

je kolagen beljakovina iz katere izdelujejo želatino?

človeške beljakovine (albumini in globulini), ki sestavljajo kri, koagulirajo pri 42 ℃ kar pomeni smrt? Prav zaradi tega razloga so visoke temperature pri človeku nevarne.

je zaradi katabolnih (razgradnih)procesov med telesnim naporom priporočljivo zaužiti živilo, ki vsebuje tako ogljikove hidrate kot tudi beljakovine? Z ogljikovimi hidrati poskrbimo za obnovo mišičnega glikogena, z beljakovinami pa za obnovo mišičnih vlaken in rast mišične mase.

previsok vnos beljakovin lahko vodi do premajhnega vnosa ogljikovih hidratov in s tem v nezmožnost obnove mišičnega glikogena?

se zaloge glikogena pri maščobno - beljakovinski dieti napolnijo šele po petih dneh po naporu, pri ogljikohidratni dieti traja proces polnjenja zalog glikogena približno dva dni?

Alergije

je gluten, ki ga najdemo v pšenici, ječmenu ter rži, beljakovina, ki je strogo odsvetovana bolnikom s celiakijo, saj prisotnost glutena v prehrani pri takšnih posameznikih okvari sluznico tankega črevesa, posledično se zmanjša funkcija črevesa in pojavijo se motnje v absorbciji hranil?

je alergija na mleko reakcija organizma na mlečne beljakovine (kazein)?

Glikemični indeks

glikemični indeks obroka ni odvisen samo od vrste ogljikohidratnega živila temveč vplivajo nanj tudi druge lastnosti obroka kot so delež maščob in beljakovin, način termične obdelave, čas kuhanja, temperatura, zrelost sadeža, stopnja predelave OH, vlažnost med pripravo hrane, koncentracija glukoze v krvi pred obrokom, stopnja inzulinske rezistence?

da ima krompir kuhan v olupku nižji glikemični indeks (GI = 65) kot kuhan krompir brez olupka (GI = 70)?

da je glikemični indeks pomaranče 35. Če iz pomaranče iztisnemo sok se glikemični indeks poveča na 65?

Vitamin C

z eno skodelico jagod ali ananasa ali srednje veliko pomarančo zadostimo dnevnim potrebam po vitaminu C. Kadilci imajo višje potrebe po vitaminu C (približno za polovico pomaranče ali skodelico blitve na dan)?

je poleg sadja (papaja, jagode, pomaranče, ananas, kivi, melona, pomaranče, limone, maline) odličen vir vitamina C tudi zelenjava (brokoli, brstični ohrovt, cvetača, ohrovt, zelje, kitajsko zelje, blitva, špinača, paradižnik, peteršilj)?

je vitamin C občutljiv na temeraturo, prisotnost kisika in skladiščenje? Vsebnost vitamina C začne padati takoj, ko sadež ali zelenjavo naberemo. Zamrznjeno zelje na primer v enem letu izgubi 50 % vitamina C, konzerviranje povzroči do 85 % izgube vitamina C. Pri termični obdelavi je pomemben način in čas obdelave. Priporoča se kuhanje zelenjave v sopari za 5 min ali uživanje surove zelenjave.

vitamin C prispeva k zmanjšanju tveganja za pojav pomanjkanja železa v organizmu (anemija), saj omogoča boljšo absorbcijo železa (predvsem železa, ki ga zaužijemo s hrano rastlinskega izvora)? Priporočilo: Špinača, blitva, kurkuma, sojina zrna, leča so bogat vir železa. Ob zaužitju naštetih živil si privoščite pomarančo, kivi ali katerokoli živilo bogato z vitaminom C. S tem boste prispevali k večji absorbciji železa za potrebe organizma.